51
Unieke kleurenfoto uit Weert

Met dank aan: gemeentearchief Weert en Jacques de Haan

De gedeeltelijk vernielde brug over de Zuid-Willemsvaart, ‘de stadbrug’, is na enig provisorisch herstelwerk weer begaanbaar. Verpleegsters van het St. Jans Gasthuis maken er dankbaar gebruik van en luisteren de stoet op met accordeonmuziek. Ze zijn op weg naar huis. Voor hen zit de feestelijke ontmoeting met de bevrijders erop. Zojuist hebben ze muziek gemaakt en gedanst met de Engelsen.

Let ook op de oranje strik waarmee sommigen zich getooid hebben. Een enkeling geeft het ter herinnering aan zijn bevrijder. George Robins, een soldaat van het Suffolk Regiment, bewaart ‘zijn’ lintje tientallen jaren. Uit dankbaarheid voor de hartelijke ontvangst in Weert stuurde hij het jaren geleden terug naar het gemeentearchief.

De unieke momentopname is gemaakt door Jacques de Haan, een getalenteerd amateurfotograaf en -filmer. Net zo uniek is dat De Haan nog beschikt over rolletjes kleurendiafilm. Die gebruikt hij aanvankelijk voor opnames van Weert en omgeving kort vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar hét moment om ze te gebruiken is die gedenkwaardige 22e september 1944. (zie ook foto 50)

Waar

Wanneer