59
Poserende GI's in Onderste Caumer

Met dank aan: Martin Derks

De foto van deze 2 GI’s (artillerie) is gemaakt in september 1944. Gedurende september en oktober 1944 was men gelegerd te Heerlen/Molenberg op de helling van de Schiffelerhof, bij het gehucht Onderste Caumer. De 155 mm. howitzers van het bataljon waren beneden gelegen aan de Caumerbeek aan de rand van het bos, 100 m. van de hoeve. Van hieruit werd o.a. Aken tot midden oktober onder vuur genomen.

De 2 hier afgebeelde GI’s behoorden tot het 967 F.A. Bn. (Field Artillery Batallion). Het hoofdkwartier van het 967 F.A. Bn. was gevestigd op het terrein van de Oranje-Nassau II mijn te Schaesberg (Eikske). Het bataljon was een onderdeel van het XIXe Legerkorps (Tomahawk) dat oorspronkelijk was ingedeeld bij het 1e US Leger. Bij het XIXe Legerkorps behoorden ook de bekende 30e Infantrie Divisie (‘Old Hickory’) en de 2e Tankdivisie (‘Hell on Wheels’), die Zuid-Limburg bevrijd hebben.

Op de foto is bij de rechter GI op zijn tanker jacket nog het embleem van het 1e US Leger (First Army) te zien. Men was speciaal voor deze foto, die bedoeld was als herinneringsfoto voor mijn moeder Annie Habets, in gevechtstenue gekleed en bewapend met de bekende M1 karabijn.

Waar

Wanneer