71
Instorting schuilkelder Douvenderweg

Met dank aan: Bart Lendfers

In de avond van zaterdag 21 maart 1942 waren Jules en Sjeng Hayen in een wei aan de Douvenderweg in Oirsbeek een schuilkelder aan het graven. De wei lag aan de overzijde van hun ouderlijk huis en was eigendom van hun vader. De 18-jarige Hubert Roberts en de 27-jarige Jeu Sniekers hielpen de twee broers met graven. Enkele vrienden en vriendinnen van het viertal keken nieuwsgierig toe hoe de schuilkelder gegraven werd.

De 15-jarige Irma Schmeets, die destijds samen met haar ouders en broer aan de Douvenderweg in Oirsbeek woonde, was een van de toeschouwers. Nieuwsgierig als ze was vergat ze de tijd. Toen Irma te laat thuis kwam voor het avondeten moest zij voor straf van haar moeder zonder eten naar bed. Irma lag net in haar bed toen zij door haar slaapkamerraam een man op straat in paniek hoorde schreeuwen: ‘d’r is get ergs gebäört, de sjoelkelder is ingesjtort’.

Toen het viertal bezig was met het graven van de schuilkelder, wilden Jules en Sjeng Hayen de kuil verlaten om hout te halen. Met het hout wilden ze de schuilkelder verstevigen. De twee broers waren nog in de kuil toen de bovengrond plotseling instortte. Snel werd de hulp ingeroepen van de reddingsbrigade van Staatsmijn Emma in Hoensbroek. De reddingsbrigade kon de gebroeders Hayen nog redden. Zij zaten namelijk in het gedeelte van de schuilkelder dat al voorzien was van houten stutten. Een van de gebroeders Hayen raakte bij de instorting gewond. Jeu Sniekers en Hubert Roberts werden echter bedolven met grond omdat het gedeelte van de schuilkelder waarin zij zich bevonden nog niet gestut was. Het tweetal kwam om door verstikking.

De lichamen van Jeu en Hubert werden naar het huis van hun ouders gebracht. De doden werden in de keuken op het ‘sjoof’ opgebaard. Timmerman Karel Beugels bezocht de families van de nabestaanden om hen te condoleren en de doodskist op te meten. Mathias Hubertus [Jeu] Sniekers en Hubertus Martinus [Hubert] Roberts werden op donderdag 26 maart 1942 in Oirsbeek begraven. Kapelaan Jacques Lambertus Josephus Hubertus [Jacq] Frijns droeg de H. Mis op. Jeu en Hubert werden gezamenlijk in een graf begraven. Op een houten kruis werden hun namen vermeld. Toen het houten kruis verouderd was, liet de familie Roberts dit vervangen door een grafsteen. Op deze grafsteen werd alleen nog maar de naam van Hubert vermeld. Hubert was de tweelingbroer van Jan Servaas [Sjieke] Roberts. Toen Sjieke op zaterdag 2 april 1983 overleed, werd zijn lichaam bijgezet in het graf van Hubert.

Waar

Wanneer