34
Het drama van Imstenrade

Met dank aan: Wim van der Hoeven en onbekende bron

Eind september 1944. Zuid-Limburg is bijna helemaal bevrijd. In het nog bezette Kerkrade kijken de inwoners halsreikend uit naar de komst van de Amerikanen. Heerlen is al een week vrij, dus lang kan het niet meer duren. Maar de geallieerde opmars vertraagt naarmate de grens met Duitsland dichterbij komt. Het nabijgelegen Aken, de eerste stad op Duits grondgebied, wordt fanatiek en met doodsverachting verdedigd.

Kerkrade voelt de gevolgen. In delen van de stad valt de stroom uit, komt er geen water meer uit de kraan en raakt het voedsel op. Door beschietingen en bombardementen verplaatst het leven zich noodgedwongen naar de kelders. En dan, in het zicht van de bevrijding, volgt plotseling het bevel om de stad te verlaten. Binnen een tijdelijk, maar veel te krap bemeten staakt het vuren moet Kerkrade op maandag 25 september worden ontruimd. Dat is door de plaatselijke Duitse militaire commandant met de Amerikanen afgesproken.

Dertigduizend burgers zullen dwars door de frontlinie naar het bevrijde Ubachsberg moeten lopen om van daar uit over de regio te worden verspreid. Wat volgt is een drama. Terwijl de Duitsers het leeggejaagde Kerkrade plunderen, neemt hun artilleriegeschut de vluchtelingen ter hoogte van Imstenrade onder vuur zodra het tijdelijke bestand voorbij is. Volkomen onverwacht slaan links en rechts granaten tussen de weerloze mensen in. In paniek stuiven de vluchtelingen uiteen. Er vallen dertien doden en tientallen gewonden.

Achteraf moet worden vastgesteld dat de hele operatie geen enkel doel diende. Zonder slag of stoot trokken de Amerikanen op donderdag 5 oktober de mijnstad binnen.

Waar

Wanneer