36
Een laatste Duitse wandaad in Maastricht

Met dank aan: Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) Maastricht

Terwijl de Amerikanen zich op een steenworp van Maastricht bevinden, verlaten de laatste Duitsers het oostelijke stadsdeel Wyck. Een van hen steekt de Sint Servaasbrug (aw brök) over en trekt een kinderwagen achter zich aan, volgeladen met zijden dameskousen en leverworsten. Hij is met z’n buit onderweg naar Aken.

Niet veel later, het is dan bijna drie uur in de middag van woensdag 13 september 1944, loeien de sirenes. Iedereen weet wat dit alarm betekent: de bruggen over de Maas zullen zo meteen in de lucht vliegen. En jawel, na een stel oorverdovende knallen stijgt een grauwe geelachtige wolk van stof en rook omhoog. De foto is direct na de explosies in de Wyckerbrugstraat gemaakt. Een handjevol nieuwsgierigen kan de verleiding niet weerstaan en komt de ravage bekijken en becommentariëren.

Een doodse stilte is neergedaald over de stad. Iedereen wacht in spanning op de bevrijders die elk moment kunnen arriveren. En dan, om kwart over vijf is op de Heerderweg een ratelend geluid te horen, gevolgd door een monotoon gebrom. De Amerikanen zijn in Maastricht. Na vier jaar, vier maanden en drie dagen. Eindelijk is het lange wachten voorbij. De vlag kan in top. Maar niet overal. Het stadsdeel op de westelijke Maasoever zal nog een dag geduld moeten oefenen…

Waar

Wanneer