49
De pilotenhelpers van de Zwarte Plak

Met dank aan: open source wikipedia

Hulp aan bemanningsleden van neergehaalde geallieerde bommenwerpers is een kernactiviteit van het Limburgs verzet. Een van de centra waar heel wat piloten tijdelijk onderdak vinden voordat ze langs internationale vluchtlijnen proberen te repatriƫren, is De Zwarte plak, een buurtschap van Horst-America. Met name de families Smedts, Geurts en Poels raken er al vroeg bij betrokken.

Omdat de Duitsers fel gebrand zijn op deze vorm van hulpverlening, kruipen de bewoners van de Zwarte Plak door infiltratie en verraad regelmatig door het oog van de naald. Zo niet het familiehoofd Jacob Poels. Op de vlucht voor de vijand wordt hij in augustus 1944 getroffen door een fataal hartinfarct. Alle andere bewoners van de Zwarte Plak brengen het er levend vanaf.

Na de oorlog beschrijft Bert Poels zijn avontuurlijke herinneringen in een boek. De publicatie is vanaf de verschijning fel omstreden omdat Poels het niet zo nauw met de werkelijkheid neemt en zichzelf ten onrechte als centrale figuur in de hulpverlening opvoert. De foto dateert van augustus 1945. Van links naar rechts: een Britse militair, Truus Smedts, Peter Smedts (hij bracht enige tijd in Duitse gevangenissen door), Louis Smedts, Toon Poels en Gerard Poels.

Waar

Wanneer