168
De oorlogsherinnering van Tiny de Koning-Vliegen

Met dank aan: Frank de Koning

Onderstaande is verteld door Tiny de Koning-Vliegen. Zij is geboren op 12 juli 1933 in de Putweg op nummer 20 te Klimmen.

“’s Morgens kwam mijn broer Hein naar beneden en zei “de Pruuse vallen in”. Ik was toen 7 jaar. Hij was in het bezit van een radio en had dit hier op gehoord. De radio werd tijdens de oorlog verstopt onder de dakpannen. Niet lang daarna kwamen de vliegtuigen laag overgevlogen. De Duitsers stonden in de laan bij ons tegenover met tanks, kanonnen, vrachtwagens en jeeps. ’s Morgens kwamen de Duitsers soms aan de deur kloppen, ze kwamen dan mijn moeder vragen stellen.

Toen kwamen de Amerikanen Klimmen bevrijden met tanks. Ze reden hiermee door de weilanden, een poort werd niet opengemaakt, hier reden ze gewoon overheen. Achterom bij ons werd een tank geplaatst met afweergeschut. Er sliepen 8 Amerikanen bij ons in de kamer op de grond, van 2 weet ik nog de namen, der Boutch en der Gené. Ze maakten gebruik van onze keuken. Ze hadden daar vanalles staan, kookgerei en eten. Ze zijn 6 dagen bij ons gebleven. We kregen van de Amerikanen chocolade en karamels. We waren op een keer buiten aan het spelen toen er een vuurgevecht ontstond, ze pakten ons en werden onder in de tank geduwd. Je hoorde ze dan schieten. Opeens gingen ze hals over kop vertrekken, ik meen naar Luttenrade. Ze lieten alles achter, mijn moeder mocht alles hebben, vlees en andere etenswaren.”

Op de foto staat de familie Vliegen. De foto is gemaakt in 1943 voor hun huis aan de Putweg nr. 20 te Klimmen. Tiny de Koning-Vliegen, toen 10 jaar, zit geheel links op de foto.

Waar

Wanneer