153
De oorlogsherinnering van Thei Büddiger, ‘Thei mit d’n trekbuūl’

Met dank aan: Jan Strijbos

“Onnodig te zeggen, hoe wij ons voelden op dat moment van onze bevrijding. Het is voor allen die er bij waren een onvergetelijk moment gebleven, samen met onze bevrijders liedjes zingend bij de smid voor de deur! Om dat echt te kunnen begrijpen, moet men de oorlog hebben meegemaakt. Commandant sergeant John gaf bevel om te keren en de soldaten reden hun voertuigen terug naar hun basis, waar de sergeant verslag zou uitbrengen en wij gingen naar huis om onze geweldige ervaringen met onze bevrijders te vertellen.

Korte tijd later hoorden we een zware caterpillar de bomen van de weg duwen en het puin bij de kerk van de weg schuiven.

Nadat de soldaten vertrokken waren, gingen ook wij naar huis om het nieuws te vertellen. Dit waren absoluut de eerste geallieerde soldaten die in Castenray kwamen om het dorp te bevrijden. ‘s Avonds zijn we nog terug geweest en toen zat heel Castenray vol geallieerde soldaten. Dit is in het kort mijn belevenis bij de bevrijding van Castenray. Ik ben altijd erg blij, maar ook dankbaar geweest, dat ik daar met enkele anderen getuige van heb mogen zijn. Ik zal dat moment nooit vergeten.”

Tekst: Thei Büddiger, Castenray

Waar

Wanneer