163
De oorlogsherinnering van Handrie Classens

Met dank aan: Jan Strijbos

“Mijn broer Sjang werkte als knecht bij Grad Willemsen op het Overbroek. Op het eind van de oorlog werden veel mannen opgepakt en naar Duitsland gedeporteerd, waaronder ook Grad Willemsen. Sjang wist de dans te ontspringen en dook onder bij ons op de boerderij in Klein Oirlo. Toen Leunen en Castenray waren bevrijd, zou Sjang mevrouw Willemsen weer gaan helpen op de boerderij aan het Overbroek. Haar man Grad was nog steeds in Duitsland.

Maar Sjang moest eerst een fiets hebben. De fietsen waren verstopt bij Tinus Hellegers op de Nieuwenberg in Horst. Tinus was getrouwd met onze zus Grada en had de fietsen in een korenmijt verstopt. Sjang ging met zijn zwager Tinus in het veld de fietsen ophalen. Bij Drees Seijkens, ongeveer honderd meter bij Hellegers vandaan, waren al Engelse militairen ingekwartierd en de Duitsers zouden wel gevlucht zijn. Maar wat gebeurde? Bijna bij de korenmijt aangekomen, werden ze vanuit het bosje bij de Lollebeek door Duitse soldaten beschoten.

Tinus Hellegers werd geraakt en stortte bloedend ter aarde. Sjang werd niet geraakt en vluchtte terug naar de boerderij om hulp te halen. Een Engelse soldaat, voorzien van een armband met een rood kruis, ging naar de plek waar de gewonde Tinus lag. De Engelse gewondenverzorger kon de levensgevaarlijk gewonde Tinus, die veel bloed had verloren, niet meer redden. De Duitsers hadden vanuit hun schuilplaats de Engelse militair ook ontdekt en hij werd gevangen genomen en meegevoerd richting Tienray. Later hoorde ik dat de Engelsman door de Duitsers was doodgeschoten.

Enkele dagen na zijn overlijden hebben we de oorspronkelijk uit Oirlo afkomstige Tinus Hellegers op het kerkhof in Oirlo begraven. Met paard en kar, waarop de kist was geplaatst, trokken we met een aantal familieleden en kennissen via Klein Oirlo richting het kerkhof te Oirlo. Bij Martens in Klein Oirlo werd halt gehouden. De Oirlose pastoor, die geĂ«vacueerd was en bij Martens onderdak had gevonden, sprak een kort gebed en zegende de kist met het lichaam van Tinus. Daarna trok de stoet verder en hebben we Tinus op het Oirlose kerkhof begraven. Rond 1950 is Tinus herbegraven op het Ereveld Loenen, een militaire begraafplaats. Tijdens de mobilisatie was Tinus soldaat en alle oud-soldaten die door oorlogshandelingen het leven hadden gelaten, konden alsnog op een militair kerkhof  herbegraven worden. Na lang wikken en wegen heeft ook de familie van Tinus hiervoor toestemming gegeven.”

Tekst: Handrie Classens, geboren 1 juni 1921, uit Castenray

Waar

Wanneer