50
Britten bevrijden Weert

Met dank aan: gemeentearchief Weert en Jacques de Haan

Een Britse Bren Carrier slaat de weg in langs de Zuid-Willemsvaart, richting het buurtschap Hushoven. Hoewel niet zichtbaar ligt rechts de brug over het kanaal, de ‘stadbrug’ die nog niet goed begaanbaar is (zie foto 51). Het antitankkanon is wel te zien. De loop is gericht op de brug. Iets verderop zijn een paar soldaten in gesprek met een nieuwsgierige inwoner en links houdt een moeder met kinderwagen haar zoontje stevig bij de hand. Het huis op de achtergrond is beschadigd als gevolg van een Duitse poging om de brug op te blazen.

Bij de brug heerst feest. Het bericht ‘De Ingelse zeen aane knaal’ gaat die 22e september 1944 als een lopend vuurtje door de stad. Groot en klein, burgers, boeren en geestelijken trekken -al dan niet getooid in de Nederlandse driekleur of met een oranje lintje- naar de  brug om de bevrijders,  soldaten van het 1e bataljon (The Suffolk Regiment) en ondersteunende eenheden te begroeten.

Deze voor Weert iconische foto is gemaakt door Jacques de Haan, een bankdirecteur die ter ondersteuning van zijn belangstelling voor heemkunde, flora en fauna fotografeert én filmt. Uitzonderlijk voor het moment is dat De Haan beschikt over rolletjes kleurendiafilm. Die gebruikt hij voor opnames van Weert en omgeving kort vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar hét moment om ze te gebruiken is die gedenkwaardige 22e september 1944. Als het bericht hem in zijn woning aan de Maasstraat bereikt, trekt hij meteen naar de plek waar het zich allemaal afspeelt. Met een vers rolletje in zijn fotocamera gaat hij op pad om vast te leggen waar hij en zovele Weertenaren halsreikend naar hebben uitgezien: de intocht van de bevrijders.

Waar

Wanneer