55
Begrafenis van pater Lodewijk Bleijs

Met dank aan: gemeentearchief Roermond

De in Roermond woonachtige redemptorist Lodewijk Bleijs is een van de grondleggers van het Limburgs verzet, een verzetspionier. Al vroeg in de oorlog raakt hij betrokken bij verschillende verzetsactiviteiten, maar als de Duitsers vanaf het voorjaar van 1943 de jacht op mannelijke arbeidskrachten openen, gaat hij zich vooral toeleggen op de hulp aan onderduikers.

Omdat hij tevens als adviseur actief is in het katholiek organisatieleven, kent en begrijpt hij de problemen waarmee jongeren te maken krijgen door de Duitse maatregelen. Een aantal laat zich door hem overhalen om deel te nemen aan het verzet. Als de Duitse Sicherheitspolizei zijn identiteit begin 1944 achterhaalt, weigert een vastbesloten Bleijs om onder te duiken. De verzetsbeweging kan en wil het risico van arrestatie niet nemen en besluit om hem te ontvoeren. Omdat de leiders van het verzet in Limburg inmiddels weten dat er in Londen vrijwel niets bekend is van het verzet in katholieke kring, krijgt Bleijs de opdracht om naar Londen te reizen en licht te brengen in deze duisternis.

Na de bevrijding keert hij terug naar Nederland. Een noodlottig ongeluk met een jeep maakt op 17 augustus 1945 een einde aan zijn leven. Sommigen menen dat er sprake moet zijn geweest van sabotage. Dat lijkt niet waarschijnlijk. Het ongeval is vermoedelijk te wijten aan ondeugdelijk materiaal. En dat is een gevolg van het feit dat de geallieerden hun afdankertjes aan de Nederlanders afstaan. In het bijzijn van prins Bernhard wordt Bleijs op 24 augustus 1945 begraven (foto).

Waar

Wanneer